Cultuur Thuis

Tips voor thuis op de bank

Lekker thuis op de bank genieten van cultuur? Hier vind je de leukste tips om mooie voorstellingen op televisie of via livestreams te bekijken.

 

Televisie

NPO heeft tegenwoordig een aparte zender voor kunst, cultuur & wetenschap en documentaires: NPO2 extra. Te vinden bij een NPO Plus abonnement via Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op kanaal 88. NPO2 extra is ook gratis en live te bekijken op NPO Start en via NLZiet.

De NPO zendt ook regelmatig mooie documentaires uit.

Streamingsdiensten

Wil je zelf kiezen welke cabaretier je wilt zien?  Op NPO Start staan heel veel voorstellingen online. En ook Netflix en Amazon Prime Video hebben recente voorstellingen van Nederlandse cabaretiers online staan. Theater Thuis streamt allerlei theatervoorstellingen en hiermee steun je ook de artiesten.

Ook op Youtube is een aantal complete voorstellingen van cabaretiers te zien, bijvoorbeeld van Max van den Burg of Guido Weijers.

 

Podcast

Heb je weleens gedacht aan het luisteren van een podcast? Dat kan via Spotify, Deezer, Google Podcast, Apple Podcast en alle andere grote podcastkanalen.

De Elektra podcast van cabaretier Wouter Monden is heel grappig. Hierin vertellen heel veel bekende cabaretiers, zoals Philippe Geubels, Bert Visscher, Youp van ‘t Hek en vele anderen over hun vreselijkste optredens en wat er allemaal mis kan gaan in het theater. Of de wekelijkse Comedy Train podcast Voor de Show van stand-upcomedians Rayen Panday en Stefan Pop, waarin ze op zoek gaan naar de comedy in persoonlijke verhalen en de actualiteit. Ook Studio Humor, de eigen podcast van De Kleine Komedie is leuk om te luisteren en Krenten uit de pap, de maandelijkse podcast van Tivoli Vredenburg, met verhalen achter het gebouw en haar programma is de moeite van het luisteren waard.

Het Nationale Theater heeft van en over diverse voorstellingen podcasts gemaakt.

Inmiddels zijn er verschillende hoorspelen op de podcast kanalen gezet, zoals bijvoorbeeld Het hart dat zichzelf verraadde, een muziektheater thriller die verkent wat waanzin met een mens kan doen of voor kinderen De Pindakaasprins (6+) naar de gelijknamige jeugdvoorstelling van Orkater in coproductie met Holland Baroque en Oorkaan.