CCGR hoopt op warme winter

CCGR hoopt op warme winter

Zoals iedereen heeft ook Culturele Centra Gilze en Rijen te maken met stijgende energiekosten. CCGR heeft tot 1 januari 2023 een contract voor gaslevering met de actuele gasprijs zal het tarief per 1 januari vertienvoudigen t.a.v. het huidige lopende contract.

Voor elektriciteit zit CCGR helaas op de dagmarkt. De zonnepanelen op het dak van CC de Boodschap vangen een deel van de hoge elektriciteitsprijs op maar dit is niet voldoende om de hoge kosten op te vangen voor beide locaties. In de begroting van volgend jaar is rekening gehouden met € 150.000 extra energiekosten. Dit ondanks de zonnepanelen die op het dak liggen en de kosten nog enigszins beperken. De monumentale gevel van De Boodschap is weliswaar prachtig, maar ook een enorm warmte lek en financieel en bouwtechnisch moeilijk aan te pakken, vanwege de constructie.

Warme trui

De regels om bewust met energie om te gaan zullen strenger moeten worden nageleefd.. De schuifdeuren bij de entree zullen vaker op de sluisfunctie staan, de verwarming gaat niet op de hoogste stand en het personeel en bezoekers zullen een dikkere trui aan moeten trekken.

Gelukkig is er al veel aangepakt in de afgelopen jaren, dakisolatie, zonnepanelen en een nieuwe zuinige cv-ketel. Het klimaatbeheersingsysteem is aangepast i.v.m. de nieuwe ventilatie aanbevelingen t.a.v. Covid-19.

De Schakel

In de Schakel is bij de bouw helaas op de installatie van het klimaatsysteem bezuinigd, waardoor het nu in de winter koud is en in de zomer warm. Het pand is eigendom van Leijstromen en CCGR is hier afhankelijk van de duurzame ambities van de eigenaar. Zij proberen daar binnen de mogelijkheden te zoeken naar energiebesparende maatregelen.

Er is al eens onderzocht of er warmte uitwisseling kan plaatsvinden met het St. Franciscus, maar dat stuitte op financiële problemen bij de gemeente.

Beide centra hopen dat het een niet al te koude winter zal worden en dat het binnen een beetje aangenaam blijft.

Spread the love